Красота и мода

12 Трябва да посети храмовете на Бхубанешвар

Pin
Send
Share
Send


Бхубанешвар с право се нарича "Град на храмовете". С повече от 700 храма, този град Одхиша привлича бхакти от не само страната, но дори и отвън. Градът получава името от санскритското име Шива, което е Трибхубанесвар, което означава „Властелинът на трите свята”. Това е и една от причините, поради които повечето от тези храмове са посветени на поклонението на бог Шива. Също така се казва, че Бхубанешвар е едно от любимите места на бог Шива. Най-старите храмове на този град са били построени между 8-ми и 9-и век, периода, в който саивизмът е доминирал. Тази статия изследва някои от най-известните храмове в Бхубанешвар, които не трябва да се пропускат.

1. Храм Lingaraja:

Храмът Lingaraja е един от най-старите храмове в Ориса и се намира в Бхубанешвар. Тя е посветена на индуски бог, Харихара, въплъщение на бог Шива. Тя представлява архитектурата Калинга и е изградена в стил Ела, който има четири компонента, а именно вимана, джагамохана, натамандира, бхога-мандапа. Храмът също има образи на Господ Вишну. Смята се, че водата на резервоара на река Биндусагар лекува духовни и физически заболявания, така че хората се потапят по време на празнични поводи. Шива Ратри е основният фестивал, последван от Рата Ятра.

2. Рам Мандир:

Рам Мандир се намира в сърцето на Бхубанешвар е храм комплекс с изображения на Господ Рама, Лакшман и богиня Сита. Има и светилища, посветени на Господ Ханумана, Господ Шива и други богове и богини. В храмовия комплекс се празнуват много хиндуистки фестивали, но най-популярни са Ram Navami, Vivaha Panchami, Janmashtami, Dussehra, Shiva Ratri и Pana Sankranti. Годишен панаир привлича много хора в деня на Ракша Бандхан.

3. Храмът Муктешвара:

Храмът Муктешвара е построен през 10 век и се намира в Бхубанешвар. Това е индуски храм, посветен на бог Шива, а Муктешвара означава „Бог на свободата“. Външната повърхност на стените на стените има ниши на богове и богини на индусите като Сарасвати, Ганеша и Лакулиша. В храма се организира тридневен годишен танцов фестивал, наречен Мукетшварски танцов фестивал.

4. Раджарански храм:

Раджаранският храм, разположен в Бхубанешвар, е известен като "храм на любовта" от местните жители, заради еротичните си резби на жени и двойки в храма. Храмът не е специално посветен на никой бог или богиня, но е класифициран като Сайвит въз основа на нишите. Твърди се, че е построен между 11 и 12 век. Храмът организира тридневен музикален фестивал Rajarani във вътрешността на комплекса всяка година и се фокусира върху класическата музика, Hindustani, Carnatic и Odissi.

5. Храм Ананта Васудева:

Храмът Ananta Vasudeva, построен през 13-ти век, е индуски храм, посветен на Кришна, въплъщение на Господ Вишну. Председателстващите божества, почитани в храма, са пълни идоли на Кришна, Баларама и Субхадра. Храмът прилича на известния храм Lingaraja, но включва и Вайшнавите скулптури.

Виж повече: Най-добрите храмове в Гоа

6. Храм Брахма:

Храмът на Брахма, разположен на брега на река Биндусагар, е заобиколен от резервоара Биндусагар на запад. Храмът е построен в чест на Господ Брахма, когато той дошъл в Бхубанешвар, за да присъства на коронацията на Лингарай Дева. Главният храм е построен през 15-ти век, но настоящият храм е построен по времето на владетелите на Гаджапати. Управляващият идол на Брахма държи веда и воден съд в горните ръце и броеницата, абхая мудра в долните ръце.

7. Храмът Маданесвара Шива:

Храмът Маданесвара Шива е древен храм, построен около 12-ти век, посветен на бог Шива и има закрепено божество с кръгъл yonipitha или мазе. Светилището на храма е с квадратна форма и е обърнато към изток. Неговата реновирана pabhaga включва пет корнизи като khura, kumbha, pata, kani и basanta.

Виж повече: Храмове близо до Тирупати

8. Храмът на Шинтанишвара Шива:

Храмът на Чинтанимишвара Шива, посветен на Господ Шива, е разположен в края на пътя на Чинтамишвара към запад. Закрепеното божество на храма е Шива Лингам с йонипита или мазе. Смята се, че е построена през XIV век от кешари или сомавамсис. Храмът също има резервоар и идол на Господ Ганеша. Най-големите празници тук са Картика Пурнима и Сравана Пурнима.

9. Храм Parsurameshvara:

Храмът Парсурамешвара е една от най-добре запазената структура, датираща от периода на Шайлодбхава между 7 и 8 век. Той е посветен на бог Шива и е построен в стила на Нагара. Храмът има вимана, светилище и бада или криволинейния шпил над покрива му. В храма има и други идоли, посветени на божествата Шакта. Храмът също има изображения на Саптамтрикас. Археологическото проучване на Индия поддържа и администрира храма.

Виж повече: Снимки от храмове на Rameshwaram

10. ISKCON Temple Bhubaneswar:

Този красив храм е построен през 1991 г. и е последният проект на Шрила Прабхупада. Храмът е посветен на поклонението на Шри Кришна Баларама и е построен самостоятелно от Шрила Гур Говинда свами Махараджа. Това също е 108тата ISCKON храмове в света и привлича огромен брой бхакти от цял ​​свят. Този храм е и вторият най-посещаван храм в Одиша след прочутите храмове Пури Джаганнатх.

11. Храм Бхуванешвари:

Този храм е посветен на поклонението на богинята Бхуванешвари, която е въплъщение на лорд Парвати. Храмът е построен през 1997 г. в деня на Шри Панчами, който се счита за много благоприятен. Заедно с Ма Бхуванешвари, храмът имал и божества на Господ Джаганнатх, Балабхадра и Субхадра, Господ Рамешвара и Балешвара.

12. Храм Брахмешвар:

Този храм е посветен на поклонението на бог Шива и е построен през 11тата Century CE. Храмът е изпълнен със сложни дърворезби и има четири натясали или танцуващи подиуми. Според надписа храмът е построен от Колаватидеви, майката на Удйота Кесари. Също така е казано, че Колаватидеви е представил храма с много красиви жени, които са пионер на девадасийската традиция в храмовете.

Бхубанешвар, един от столиците на империята Калинга, е известен със своите удивителни архитектурни структури. Повечето от тези храмове са доста стари и принадлежат към период между 8тата до 12тата век. Тези повече от 1000 години стари храмове са все още непокътнати и са преминали тестовете на времето. Бхубанешвар е една от най-добрите религиозни туристически дестинации на Индия, благодарение на богатия си набор от храмове. Повечето храмове в този град не са отворени за неиндуисти и се препоръчва да преминете през нормите онлайн, преди да посетите.

Гледай видеото: 03. Сатьяван. Медитация и релаксация. Храм Лингараджа, Бхубанешвар. Январь 2006. (Ноември 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send