Здраве

Кашлица: Различни видове, причини и превенция

Pin
Send
Share
Send


Какво точно означава кашлица ???

А кашлицата е защитен механизъм от тялото, който извежда секрета на слуз или чужди частици от въздушния проход, който пречи на редовния цикъл на дишане. Мукусът се състои от вода и гликопротеини, които действат като естествена бариера за тялото, за да запази дихателните пътища влажни , но слузта става дебела поради състоянието на околната среда, тогава тя засяга кръвоносната система, която завършва с кашлица, за да извади вискозното храчки.

Причини за кашлица ???

Има причинени кашлица от Humpty.Причините могат да се дължат на външни фактори като прах, цветен прашец, дим или поради вътрешни фактори, които могат да бъдат от индуцирана кашлица поради консумация на алкохол, медикаменти или вродени фактори (вродени дефекти) като Laryngomalacia , Бронхогенна киста, трахеомалация, аденоматодна малформация.

Нека знаем повече за видовете кашлица в детайли.

Различни видове кашлица, класифицирани според секрецията, получена по време на кашлица:

 • Продуктивна кашлица:

Една продуктивна кашлица е мокра кашлица. Докато кашлицата се отделя по време на кашлицата. Слузта, която тече зад гърлото през нощта, знае, че капенето на Postnasal, което придобива нервите и задейства при кашлица. Най-честата причина е алергените, приема на млечни продукти през нощта и по време на вирусна инфекция.

 • Непродуктивна кашлица:

Това е безполезна кашлица, която също може да бъде потисната.Това се нарича още Суха кашлица, която не изважда слуз по време на кашлица. По-късната фаза на студ обикновено завършва със суха кашлица, тъй като цялата слуз е източена. Други респираторни симптоми като диспнея, дрезгав глас също маркират заедно с тази суха кашлица и добавят в дразнене на гърлото.

 • Кашлица на слуз през зимата:

Поради намаляването на защитния механизъм от организма, се наблюдава увеличаване на производството на слуз, особено през зимата.

 • Без дъх, болезнена кашлица:

Поради задръствания на гърдите, причинени от вродени заболявания, водещи до задух и болезнена кашлица.

 • Хронична суха кашлица:

Обикновено това е необяснима кашлица, лекарите са открили, че хронична кашлица, причинена от свръхчувствителност на горните дихателни пътища.

Дистрес:

 • Кашлица, придружена от хрипове:

Това е безполезна кашлица, която може да бъде потисната.Това се нарича още Суха кашлица, която не изважда слуз по време на кашлица. По-късната фаза на студа обикновено завършва със суха кашлица, тъй като цялата слуз е изтощена. симптоми като диспнея, дрезгав глас

 • Астматична кашлица:

Продължителна кашлица е един от основните симптоми на астма, дължаща се на бронхиална хиперактивност. Хората с астматично състояние имат възпаление на дихателните пътища и ограничено разширяване на алвеолите на белите дробове.За да се предпазят от чужди частици, бронхиалните тубули се свиват, което води до сухо кашлица, придружена от силен хрип.

 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) Кашлица:

Продължителна кашлица е един от основните симптоми на астма, дължаща се на бронхиална хиперактивност. Хората с астматично състояние имат възпаление на дихателните пътища и ограничено разширяване на алвеолите на белите дробове.За да се предпазят от чужди частици, бронхиалните тубули се свиват, което води до сухо кашлица, придружена от силен хрип.

 • Бронхит Кашлица:

Остър бронхит е възпаление на бронхиалната тръба поради вирусна инфекция. Вируси като риновирус, грип и др.

Виж повече: Сухи лекарства за кашлица

Бактерии:

 • Коклюш:

Нарича се още като коклюш, който е бактериална инфекция. Най-често при децата. Започва се като лека кашлица, след това кихане, ниска температура и през следващите дни тя се агресира в огромен кашлица. белите дробове намаляват и водят до издишване на въздуха. Поради непрекъснатия коклюш, лицето се оказва червено или пурпурно и някои деца и възрастни могат да повръщат.

 • Кашлица, предизвикана от пневмония:

Кашлицата е индуциран рефлекс от малките нервни окончания, наблюдавани при преминаването на белите дробове, което помага да се извади материалът, който причинява увреждания на белите дробове.Пневмонията е заболяване, причинено от бактерии, което води до възпаление на дихателните пътища и води до кашлица и секреция на слюнка, която обикновено е ръждясала зелена, оцветена с кръв. При възрастните обикновено отнема две до три седмици, за да се излекува, за бебета това е смъртоносна болест.

 • Груба кашлица:

Този тип кашлица най-често се наблюдава при деца, особено деца на възраст под три години, които имат развиваща се дихателна система. А кашлицата какао започва като нормална кашлица, която се влошава за една седмица, която възпламенява прохода на дихателните пътища, който води до кашлица, която е силна и прилича на лай. Децата се виждат с подута тръба на горната трахея, наричана също така трахеята, причинена от вирусна инфекция. Тежкото дишане се усеща от децата след кашлица, което обикновено е висок звук, наричан още "Stridor". Това се влошава през нощта с повишаване на телесната температура, а гласът става дрезгав и задушен. отслабване или задух или развитие на синя до сивкава кожа, наблюдавана на ноктите, устата или около носа.

Виж повече: Имена на сироп от кашлица

Стомашно-разстройство:

 • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) Кашлица:

Хората с хроничен проблем с гастрит се сблъскват с това състояние, в това състояние рефлексите на стомашния сок се връщат към устата поради киселинността, причинена от консумираната храна, както и киселата природа на стомаха. Киселината природа се различава за всеки човек. най-често хронична кашлица според прегледа, публикуван в “Nature” през 2006.Този вид спазматична кашлица се причинява по време на хранене или през нощта по време на сън, когато стомашният сок се повръща.

Лечение:

 • Кашлица, причинена от лекарства:

Най-често срещаната хронична и персистираща кашлица е опитът на хора, които приемат лекарства за кръвно налягане като инхибитори на АСЕ (ангиотензин конвертиращ ензим), което причинява натрупване на брадикинин върху респираторния път, водещ до респираторен дистрес и бета блокери, което се свързва с бронхоконстрикция, която предизвиква желание за изчистване. в гърлото и води до суха кашлица.Друго общо лекарство е назалните стероиди в спрей форма.

Алергените:

 • Алергична кашлица:

Чувствителни фоликули на косъма, присъстващи в носа, когато са нарушени от различни външни фактори, водещи до алергичен студ и кашлица.Този вид кашлица е сезонен кашлица, наблюдавана през пролетния сезон. Някои хора са много чувствителни дори към климатичните условия, които причиняват студ и кашлица.

Виж повече: Кашлица само през нощта

Превенция на кашлицата:

 • Напускането на навика за пушене и с правилната диета ще помогне за предотвратяване на кашлица при възрастни. За децата е необходимо да се спазват добрите хигиенни правила с правилните хранителни навици.

Диагностицирането на правилния тип кашлица и лечението с правилните медикаменти е ключът към отстраняването на лека и хронична кашлица. Освен специфични лекарства, кашлицата може да се лекува според симптомите, представени с фарингеални демулсии, отхрачващи или антитусивни средства като опиоиди, Неопиоиди и антихистамини и бронходилататори.Кашлицата е полезна при изследване на дебела слуз от въздушните проходи, която не трябва да се подтиска и отнема, което ще доведе до натрупване на съдържанието на слуз и бактерии в него.

Снимки Източник: Сток на затвора

Гледай видеото: Ксизал на капки и таблетки: Как се ползва при алергия и др. болести (Октомври 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send